Загрузка...

Артрит у собак: причини, симптоми, профілактика та лікування

Артрит у собак: причини, симптоми, профілактика та лікування
Артрит у собак: причини, симптоми, профілактика та лікування

Собаки дуже активні тварини. Більшість із них люблять бігати та гратися. Але існує хвороба, яка може знизити рухливість вихованця. Вона називається артрит. Найчастіше на артрит хворіють літні собаки, проте ця хвороба може зустрічатися і у молодих. Причиною цього можуть бути генетична схильність, ступінь зношування та травми суглобів. Ожиріння також підвищує ймовірність розвитку хвороби, оскільки надмірна вага збільшує навантаження на суглоби.

Що таке артрит у собак?

Артрит собак – це загальна назва всіх запальних захворювань суглобів інфекційного та неінфекційного походження. На місці з'єднання кісток одна з одною є суглобова капсула, всередині якої знаходиться рідина, що дозволяє суглобу виконувати свою функцію. Ця капсула не дає суглобовим поверхням кісток стиратися під час руху, деформуватися та руйнуватися. Але при дії різних несприятливих факторів суглобова капсула втрачає свою пружність, відбувається тертя суглобів, яке завдає тварині болісного болю, позбавляє можливості вільно пересуватися. Артрит не тільки завдає дискомфорту та обмежує рухливість собаки, а й може набувати хронічної форми.

Види артриту у собак

Розрізняють кілька видів артриту (запалення суглобів у собак):

  1. Функціональний (остиартрит) артрит – розвивається при сильному навантаженні на хрящову тканину, у результаті йде розвиток дегенеративного процесу.
  2. Травматичний артрит – може розвиватися при механічному пошкодженні (травми, забиття, сильні фізичні навантаження). Протікає гостро, розвивається стрімко, супроводжується кульгавістю, розвитком набряклості у місці ушкодження.
  3. Ревматоїдний артрит – є аутоімунним захворюванням, що означає, що імунна система організму атакує суглоби та інші частини тіла. Найчастіше схильні до цього виду артриту собаки дрібних порід і тварини віком від 2 до 6 років. Захворювання є хронічним. Ревматоїдний артрит у собак вражає кілька суглобів. Скутість, що починається вранці, може тривати годинами або до кінця дня. Типова течія ревматоїдного артриту – спочатку уражаються дрібні суглоби, у міру розвитку хвороби в процес підключаються більші суглоби та хрящі.
  4. Гнійний артрит – цей тип викликаний інфекційними агентами, такими як бактерії чи віруси. Виникає за відкритих травм. Інфекційний перебіг хвороби завжди супроводжується гнійним запаленням. Лікування має включати антибіотики.
  5. Дистрофічний артрит – виникає при порушеннях обміну речовин. До цієї форми відносять артрит у собак особливо великих порід, коли суглоби цуценя, що швидко росте, або дорослої особини не витримують ваги власного тіла.
  6. Генетичний артрит – виникає у штучно виведених порід собак. Такі тварини мають схильність до ураження хрящової тканини.
  7. Поліартрит – запальна поразка кількох суглобів. Захворювання може бути спричинене мікроорганізмами, порушенням обміну речовин, збоями роботи імунної системи.
  8. Лікарський артрит – може розвинутися як відповідь реакції організму на одержувану медикаментозну терапію.

Симптоми артриту у собак

До собаки після досягнення 5-7 річного віку варто уважно придивлятися. Є певні ознаки артриту, за яких потрібно негайно звернутися до лікаря. До них відносять:

  • кульгавість, без видимих причин
  • зміна постави
  • зниження активності тварини: cобака неохоче виходить на довгі прогулянки, багато лежить, стає млявою
  • набряк суглоба та болючість при натисканні на нього
  • собака важко встає після сну
  • метеозалежність
  • збільшення маси тіла
  • деформація кісток
  • підвищена температура тіла

Лікування артриту у собак

Помітивши ознаки артриту у собаки (незвичайна хода, кульгавість, зміна у поведінці, поява зайвої ваги, небажання брати участь в активних іграх, сонливість), потрібно звернутися до ветеринарної клініки та лікування необхідно починати якомога раніше. Метод терапії повинен підбирати лише ветеринарний лікар, виходячи з результатів обстеження та встановлення причин виникнення запального процесу. Лікування запалення суглобів у собак передбачає комплексну терапію: ін'єкції, масаж, таблетки. В основному прописують протизапальні препарати, хондропротектори, препарати симптоматичної дії (знеболювальні для собак при артриті, препарати, що активізують кровообіг). Іноді потрібне проведення ін'єкцій у хворий суглоб і навіть санація усієї порожнини суглоба. Часто при артриті рекомендують водну фізіотерапію, яка дозволяє задіяти суглоби без навантаження на них, уникаючи пошкоджень. Постійні прогулянки можуть вплинути на відступ артриту. Також допомагає при артриті масаж. Вражені місця слід акуратно розтирати круговими рухами. Однак, цей метод протипоказаний при гнійному виді хвороби, як і компреси, що зігрівають.

Профілактика артриту у собак

Будь-який господар свого песика хоче, щоб він залишався здоровим та активним. Але ні людина, ні тварина не можуть бути застраховані від усіх хвороб. Артрит дуже підступне захворювання, яке може з'явитися у собаки у будь-який період життя. Як профілактичний метод від цього захворювання рекомендовано давати собаці препарат ARTHRO СOMPLEX, у складі якого знаходяться найсильніші хондропротектори (хондроїтин, глюкозамін і метилсульфонілметан (МСМ)), які забезпечують захист хрящів від руйнування, знижують запалення, сприяють усуненню травм. Препарат ARTHRO СOMPLEX рекомендується використовувати для комплексної терапії захворювань суглобів, а також для профілактики. Загалом для собак, схильних до артритних захворювань, потрібно створити максимально комфортні умови проживання. Дотримуватись режиму харчування, забезпечити собаці збалансований раціон. Прогулянки на свіжому повітрі та дресирування, по мірі можливості, зміцнюють опорно-руховий апарат. Профілактичним та лікувальним засобом від артриту у собак вважається плавання, під час якого зміцнюються м'язи. Собаку потрібно часто гладити. Погладжуючі рухи покращують кровообіг, розігрівають та зміцнюють м'язи. Турбота про домашнього вихованця вимагає багато часу та уваги. Нехай, якомога довше улюблена собака буде активною, здоровою і зустрічаючою свого господаря радісним вилянням хвоста.

Думка фахівця:

Усунути біль, знизити запалення та захистити суглоби від руйнування допоможе препарат 𝐀𝐑𝐓𝐇𝐑𝐎 𝐂𝐎𝐌𝐏𝐋𝐄𝐗.

#артрит
#артрокомплекс
#суглоби
Поділитись у соцмережах:
Вверх