Загрузка...

Опорно-руховий апарат у собак та котів

Опорно-руховий апарат у собак та котів
Опорно-руховий апарат у собак та котів

Домашній улюбленець вимагає постійної уваги та грамотного догляду. Хороший стан опорно-рухової системи – це запорука міцного здоров'я тварини. Але захворювання опорно-рухового апарату дуже поширені у чотирилапих, а діагностика та лікування викликають значні труднощі. Зазвичай господар помічає симптоми, коли захворювання завдає дискомфорту тварині. Все починається зі швидкої втоми, порушенні ходи, проблемів руху. Захворювання хребта чи суглобів кінцівок може бути результатом набутих, вікових чи вроджених патологій опорно-рухового апарату. Треба пам’ятати, що проблеми із суглобами виникають не тільки у дорослих чи літніх тварин, а й у молодих цуценят та кошенят. І якщо не звернути увагу на перші ознаки хвороби та знехтувати зверненням до ветеринарного лікаря, то надалі у вихованця може розвинутися кульгавість аж до повної втрати рухливості.

Які бувають захворювання опорно-рухового апарату?

Найпоширеніші захворювання опорно-рухового апарату – артроз, артрит, остеоартроз, остеохондроз, дисплазія кульшового суглоба, пошкодження міжхребцевих дисків.

  • Артроз – це дегенеративне захворювання суглобів, що характеризується руйнуванням суглобового хряща, протікає хронічно, найчастіше спостерігається у тварин похилого віку. Згодом хвороба поширюється на інші елементи суглоба, і як наслідок – деформація суглоба з частковою чи повною втратою його функції.
  • Артрит – є захворюванням суглобів запальної природи. Захворювання зазвичай характеризується хворобливими відчуттями на місці ураження, а нерідко і підвищенням температури тіла у тварини. Як правило, подібні проблеми найчастіше зустрічаються у собак, проте у котів останнім часом стали нерідким явищем.
  • Остеоартроз – виникає у результаті природних процесів старіння та після отримання різних травм, наприклад вивихів чи переломів. Крім того, такі на перший погляд нешкідливі проблеми, як надмірна вага або тривалі фізичні навантаження, також можуть стати причинами виникнення цього захворювання. При остеоартрозі спостерігається обмеження рухливості, кульгавість, больовий синдром, різні деформації тканин опорно-рухового апарату, внаслідок патологічних змін суглобових хрящів і кісток.
  • Остеохондроз – це патологія хребта, яка характеризується тим, що через дегенеративні зміни хрящової тканини два або більше хребців поступово зростаються один з одним. Такий стан призводить до того, що під час руху кісткові містки між хребцями постійно надламуються, що призводить до хворобливих відчуттів у тварин. При різких рухах тварина скиглить. Постійні мікропереломи, у свою чергу, призводять до ще більшого окостеніння.
  • Дисплазія тазостегнового суглоба – спадкове захворювання, при якому тварина народжується з недорозвиненою вертлюжною западиною та голівкою стегнової кістки, що надалі проявляється порушеннями опорно-рухової функції тазових кінцівок.
  • Пошкодження міжхребцевих дисків – провокує надмірне навантаження чи травма. Вони можуть призвести до здвигу диска, який почне стискати нервові корені, які відходять від спинного мозку, а іноді й сам спинний мозок. Захворювання проявляється больовим синдромом, порушенням чутливості задніх кінцівок, відчуттям слабкості. Це захворювання найбільш поширене серед собак тих порід, які мають видовжений циліндричний тулуб.

Думка фахівця:

Міцні суглоби — запорука рухливості твого домашнього улюбленця!

Як запобігти або усунути захворювання опорно-рухового апарату у домашніх тварин?

Насамперед запобігання розвитку патологічних змін в опорно-руховій системі має ґрунтуватися на застосуванні хондропротекторів. Один із таких препаратів ARTHRO COMPLEX виробництва компанії LeVi – хондропротектор + протизапальний засіб негайної дії для інтенсивного захисту, живлення та оновлення тканин опорно-рухового апарату. Формула препарату ARTHRO COMPLEX містить активні компоненти – хондроїтин, глюкозамін та МСM (метилсульфонілметан), які сприяють утворенню повноцінної хрящової, кісткової та сполучної тканин. Вони швидко засвоюються і відновлюють суглобову сумку і хрящ, підвищують їхню гідратацію, збільшують еластичність і підтримують їхню механічну опірність. Препарат забезпечує захист хрящів від руйнування, знижує запалення та сприяє усуненню болю в суглобах. Щоб домашній улюбленець завжди був здоровим, потрібно уважно стежити за станом вихованця, регулярно проводити профілактичні заходи та відвідувати ветеринара.

#артроз
#артрит
#опорно-руховийапарат
#тварини
Поділитись у соцмережах:
Вверх