Загрузка...

Особливості виховання собак

Особливості виховання собак
Особливості виховання собак

Думка фахівця:

Похвала за правильно виконану дію вдвічі ефективніша, ніж покарання за помилку!

Коли ми завели собаку, ми насамперед придбали собі друга, який любитиме, веселитиме і розважатиме нас, а ми, у свою чергу, дбатимемо про нього. Але як виховати собаку, щоб вона не кусалася, не гавкала без причин і щоб не псувала речі? Завдання господаря – пояснити вихованцю, як правильно поводитися, а навчання командам значно допоможе у вихованні собаки. Процес виховання не лише навчить собаку гарній поведінці в будинку та на вулиці, а й допоможе сформувати стосунки між вихованцем, господарем та іншими членами сім'ї.

Коли починати виховувати собаку?

Найкраще собаки піддаються вихованню у малому віці. З перших днів появи цуценяти потрібно вказати йому своє місце у будинку. Показати чіткі межі, що можна робити, а що ні. Наприклад, якщо не можна йому залазити на диван чи крісло, це має бути заборонено завжди. Звертатися до собаки потрібно лише на ім'я. Цуценя має зрозуміти, як його звуть. Коли собака почне відгукуватись, можна переходити до команд. Собака повинна знати необхідний мінімум команд: «Фу!», «До мене!», «Місце!», «Поруч!» та «Апорт!». Після цього можна переходити до інших команд. Будь-яку правильну дію вихованця потрібно заохочувати похвалою та ласощами, а неправильне – ігнорувати чи перемикати увагу на іграшку. Навчаючи собаку, ви з часом виростите слухняного песика, який не завдасть клопоту. Для цього перш за все господар повинен стати для собаки авторитетом. Бути наполегливим і вимогливим, але водночас добрим, уважним, дбайливим та терплячим. Потрібно розуміти її мотиви поведінки.

Основні правила при вихованні собаки:

1. Не бити собаку

Не застосовуйте фізичні покарання. Фізична дія на собаку може призвести до агресії, страху та мимовільного сечовипускання. Тому бити собаку, для її покарання, не підходить для дресирування.

2. Не кричати на собаку

Якщо вихованець показує небажану поведінку, позбавте його уваги. Наприклад, якщо собака стрибає на вас, зустрічаючи з роботи, не кричіть на неї, просто не дивіться в її бік і скажіть «ні». Коли тварина заспокоїться, обов'язково треба похвалити та запропонувати ласощі.

3. Бути послідовним

Чітко формулюйте команду і вимовляйте рівним голосом, щоб собака вас розуміла і слухалася. Не кажіть «Іди сюди» або «Підійди» замість «До мене!».

4. Не поспішати

Не треба вчити цуценя одразу всім командам. Для кожної команди потрібен час, щоб собака її засвоїла. І опрацьовувати команди треба по черзі. Будьте уважні та терплячі. Не лайте вихованця, якщо він припускається помилок.

5. Заохочуйте та хваліть собаку

Після кожного правильного виконання команди, собаку потрібно хвалити та давати ласощі. Собака повинна отримувати смакоту строго після правильної поведінки. Якщо давати ласощі під час або перед наданням команди, сенс слів втрачається.

Побудувати з собакою хороші взаємини, ви зможете лише шляхом грамотного поводження з нею, правильного виховання, спільних активних прогулянок. Не варто недооцінювати важливість контакту та спільного проведення часу між господарем та вихованцем.

#дресирування
#виховання
#команди
#собака
Поділитись у соцмережах:
Вверх