Загрузка...

Виховуємо кішку чи домовляємося?

Виховуємо кішку чи домовляємося?
Виховуємо кішку чи домовляємося?

Поява маленького кошеня в будинку завжди приємна подія. Особливо радіють цьому діти. Але дуже часто кішка поводиться зовсім не так, як нам хотілося б. Вона точить кігті об меблі, лізе на штори, сидить на обідньому столі, ходить в туалет не в лоток, а рано вранці може бігати по будинку, заважаючи вам спати. Але це не привід опускати руки. Поводження вихованця можна виправити. Потрібно лише навчитися правильно виховувати свого улюбленця.

Як виховати кішку?

З перших днів появи в будинку кошеня потрібно привчати його до певних правил поведінки. Тварина має знати, що можна, а що не можна робити. Кіт, як і будь-який інший домашній улюбленець, повинен уміти пристосовуватися до спільного життя з господарем, щоб не стати для дому джерелом неприємностей.

Думка фахівця:

Якщо говорити про виховання кішки, то найважливіше в цьому процесі — проводити з нею час, контактувати та заохочувати за хорошу поведінку. Кішки можуть бути незалежними, але вони хочуть мати стосунки, побудовані на коханні.

5 основних правил виховання кішки:

1. Привчання до лотка

Коли ви бачите, що кошеня починає принюхуватися, скребти лапою і крутитися на місці, акуратно перенесіть його в лоток, поколупайте наповнювач пальцями і відійдіть подалі, щоб вихованець зміг освоїтися вже без підказок. Повторюйте вправу до повного закріплення. І головне, коли кошеня сходило повз лоток чи в інше місце, не кричіть на нього, воно все одно не зрозуміє, а ви його тільки налякаєте. Потрібно ще раз показати пухнастику, куди він має сходити до туалету.

2. Ставлення господар-вихованець

Коти добре розуміють емоції людини та вміють маніпулювати. Не йдіть на поводу у вихованця: кіт повинен знати, що ви господар будинку, а не навпаки. Головний стимул для котів – вигода. Дайте кошеняті зрозуміти, що ви джерело ласки, спілкування, ласощів, а ваші правила варто виконувати. Інакше можна позбутися цих задоволень.

3. Виправлення інстинктивної поведінки кішки

Одним з наочних прикладів інстинктів у кішок, це коли вона точить кігті об меблі. Тому з перших днів кошеняти в будинку потрібно придбати для нього кігтеточку і допомогти розібратися з її призначенням. Для цього візьміть передні лапи кошеня і поставте їх на поверхню кігтеточки, показуючи йому, що це спеціально для його кігтів. Якщо кошеня продовжує рвати меблі та шпалери, використовуйте спеціальні накладки для захисту.

4. Припинення агресії у кішки

Кіт — це хижак, і під час гри вона намагається «полювати». Щоб не стати її «здобиччю», потрібно дати зрозуміти їй, що кігті і зуби пускати в хід по відношенню до господаря не можна. Не провокуйте кішку, якщо ви хочете побудувати з нею добрі стосунки. Покажіть їй, що вам не подобається, коли вона вас дряпає та кусає. Говоріть із кішкою строгим, твердим тоном, але не кричіть. Можна відвернути увагу несподіваним звуком, для цього є спеціальні іграшки, у крайньому випадку використовуйте пульверизатор із водою. Дуже важливо, щоб тварина засвоїла: агресія не допускається.

5. Відучення кішки лазити та сидіти на обідньому столі

Кішка може забиратися на стіл не лише через їжу, її ще приваблює цікавість. На кухонному столі може бути тепло і комфортно, а якщо поряд є вікно — то кішці ще більше сподобається це місце. Щоб відучити кішку залазити на кухонний стіл, потрібно надати їй альтернативний варіант. Якщо вихованець любить забиратися вище, спостерігати за тим, що відбувається на вулиці, покладіть теплу ковдру на підвіконня, але при закритому вікні. Також можна придбати рівневий будиночок, в якому кішці буде зручно.

І найголовнішим правилом у вихованні кішки – це любити її. Тварини дуже сприйнятливі до навколишнього світу і відчувають свого господаря, який у нього настрій і яка сама по собі людина. Тому за кошеням слід доглядати, годувати його та оточувати увагою. Щоб виховати доброго та лагідного вихованця, знадобиться чимало терпіння.

#кіт
#виховання
Поділитись у соцмережах:
Вверх