Загрузка...

Як уникнути розвитку рахіту у собак?

Як уникнути розвитку рахіту у собак?
Як уникнути розвитку рахіту у собак?

Якість харчування відіграє дуже важливу роль від самого народження тварини. Для хорошого розвитку кісток, цуценя має отримувати велику кількість поживних елементів, включаючи кальцій, фосфор та вітамін D, оскільки вони сприяють зміцненню опорно-рухового апарату. При їх нестачі може розвиватися захворювання на рахіт. Аналогічна ситуація може зустрічатися і в зрілому віці у собак, але набагато рідше. Тому, щоб у собаки були здорові та міцні кістки їй необхідно давати вітаміни та мінерали.

Що таке рахіт у собак?

Рахіт — захворювання зростаючих тварин, пов'язане з нестачею в раціоні засвоюваних з'єднань кальцію та фосфору, а також дефіцитом вітаміну D. Через це кісткові тканини деформуються, розм'якшуються і руйнуються. В основному рахіт найбільш помітний за викривленням і слабкістю кінцівок, але від захворювання страждають усі кістки без винятку.

Причини розвитку рахіту у цуценят

У цуценят рахіт може виникати з таких причин:

  1. Спадковість
  2. Генетичний збій під час внутрішньоутробного розвитку плода, спричинений хворобою, токсинами, незбалансованим харчуванням
  3. Проблеми із засвоєнням вітаміну D
  4. Порушення функціонування паращитоподібних залоз

Як зрозуміти, що у собаки рахіт?

Початок хвороби часто проходить непомітно, оскільки видимих змін у кістках ще немає. Перші малопомітні ознаки подає центральна нервова система. До основних симптомів розвитку рахіту відносять:

  • млявість і швидка стомлюваність
  • тремтіння, біль у кінцівках, напружена хода
  • викривлення хребта з вираженою сутулістю або його прогинання вниз (лордоз)
  • деформація кісток починається з передніх лап. Кістки не витримують маси тварини і поступово вага собаки переноситься з подушечок лап на весь суглоб
  • деформація задніх лап та передпліччя
  • втрата м'язового тонусу
  • потовщення («браслети») суглобів на задніх кінцівках
  • вузликові утворення («чітки») на передніх кінцях ребер
  • викривлення, кришіння або випадіння зубів, а також занадто тривале збереження молочного ряду
  • поїдання незвичайних предметів (калу, землі)
  • широка грудна клітка, що помітно просіла
  • погіршення якості шерсті та шкіри
  • відставання у зростанні
  • чергування запорів та проносів
  • вигинання лап всередину (літерою «Х») або назовні (літерою «О»)

Думка фахівця:

За перших ознак собаку слід відвезти до ветеринарного лікаря. Фахівець не лише встановить причину розвитку патології, а й підбере курс лікування.

Лікування рахіту у цуценят

На ранніх стадіях впоратися із захворюванням легко. У більшості випадків достатньо змінити харчування собаки на збалансоване, щоб собака отримувала всі необхідні вітаміни та мінерали. Робити вихованцю лікувальний масаж, проводити акуратні тренування для нормалізації рухової активності та обов'язково застосовувати сонячні ванни в ранковий час. При запущеній стадії, коли є помітні зміни в скелеті, або цуценя вже велике, використовується медикаментозне лікування. Цуценю ставлять внутрішньовенні вітамінні крапельниці і призначають фізіотерапевтичні процедури з кварцовою лампою. Собаку рекомендується регулярно вигулювати у спокійному ритмі, це дуже корисно, оскільки рух зміцнює м'язи. Міцний каркас м'язів перешкоджає подальшому викривленню кісток.

Чим можна годувати цуценя?

Для того щоб цуценя було здоровим і міцним, потрібно скласти йому збалансоване харчування. Меню має бути різноманітним. У ньому має бути не лише спеціалізований корм для цуценят, м'ясо та каші, а й молочні продукти. Проте молоко не завжди засвоюється. Тому рекомендується в раціон додавати «кислу» молочку: кефір, сметана, ряжанка, сир, йогурт (несолодкий і без різних добавок).

Що давати собаці при виявленні рахіту?

Коли у собаки виявили рахіт, заповнити нестачу вітаміну D, кальцію та фосфору без застосування готових препаратів дуже складно. Тварині терміново потрібні вітаміни та мінерали. Тому слід звернутись до ветеринарного лікаря, який призначить необхідне лікування.

Як уникнути розвитку рахіту у цуценя?

Основна небезпека розвитку рахіту полягає в тому, що недосвідчений господар цуценяти може пропустити перші ознаки захворювання у свого улюбленця. Тому, щоб опорно-рухова система була здоровою, цуценяті та дорослій собаці необхідно давати для профілактики вітаміни та мінерали. Препарат СALCIUM СOMPLEX містить усі необхідні компоненти для зміцнення кісток у цуценят та дорослих собак. Препарат містить кальцій, фосфор та вітамін D3, які позитивно впливають на кістково-хрящову тканину, запобігають розвитку рахіту, а також сприяють правильному формуванню кісток та зубів у період активного росту тварини та покращують зрощування кісток при переломах.

#рахіт
#опорноруховасистема
#кальційвміснийкомплекс
Поділитись у соцмережах:
Вверх