Загрузка...

Як зрозуміти, яких вітамінів не вистачає собаці?

Як зрозуміти, яких вітамінів не вистачає собаці?
Як зрозуміти, яких вітамінів не вистачає собаці?

Нестача вітамінів у собак дуже поширена проблема. Шерсть, шкіра та здоров'я наших улюблених чотирилапих друзів залежать від повноцінного харчування. І, якщо харчування людини різноманітне та включає різні мінеральні речовини, вітаміни, злаки, фрукти та овочі, то організму тварини, навіть спеціалізовані корми не завжди зможуть забезпечити всім необхідним. Визначити нестачу якогось вітаміну у собаки можна самостійно за зміною у поведінці та зовнішнім характеристикам.

Ознаки нестачі вітамінів:

  • нестача вітаміну А: проблеми з очима, сльозливість, каламутний колір рогівки ока, шерсть суха та скуйовджена
  • дефіцит вітаміну С: підвищена стомлюваність, апатія та втрата апетиту
  • нестача вітаміну В: анемія, поїдання калу, собака нюхає та гризе брудні устілки, шкарпетки та тапочки
  • нестача вітаміну D: викривлення кісток
  • дефіцит вітаміну РР: дерматит, пронос, запалення слизової оболонки рота

Окрім вітамінів, собаці потрібні мікроелементи. Наприклад, при нестачі кальцію собака може їсти цегляну крихту, землю, недопалки, кал, штукатурку. Тому кальцій, фосфор, натрій, хлор, залізо, мідь, кобальт, цинк, йод, марганець повинні входити до щоденного раціону з кормом, але краще забезпечити ними собаку ще й через вітамінні добавки.

Вибір вітамінів для собак

Вітаміни для собак поділяються на групи:

  1. Вітаміни загальнозміцнюючої дії. Впливають на функціонування всього організму загалом, знижують ймовірність інфекційних захворювань, зміцнюють фізичний стан тварини. Рекомендовано застосовувати для профілактики та підтримки імунітету собаки у різні періоди життя. Особливо їхня потреба необхідна у весняно-осінній період, коли найчастіше у тварин трапляється авітаміноз. Містять: вітаміни А, В, С, Е; мікро- та макроелементи, а також корисні речовини різної спрямованості.
  2. Вітаміни для шерсті собак. Найбільш актуальний період введення в раціон таких комплексів вітамінів – весна та осінь, коли відбувається зміна шерсті. З цими вітамінами швидше і легше перенести линьку, при цьому оновлена красива шерсть ростиме рівномірно. Комплекси таких видів вітамінів містять у своєму складі вітаміни групи В та А. У разі виникнення дерматологічних порушень – погана еластичність шкіри, лупа, сухість, тьмяна шерсть, її часткове або повне випадіння – потрібна консультація з ветеринарним лікарем. Він визначить причину проблеми і призначить курс лікування.
  3. Вітаміни для суглобів. У складі таких добавок головними є хондроїтин, глюкозамін та метилсульфонілметан (МСМ). Ці речовини сприяють відновлювальним процесам опорно-рухового апарату, зміцнюють хрящі, суглоби сухожилля та зв'язки, покращують їхню рухливість.
  4. Вітаміни для вагітних собак. У складі таких вітамінів обов'язково мають бути вітаміни групи В: фолієва кислота та біотин. Ці вітаміни впливають на розвиток плода та забезпечують хороший перебіг вагітності.
  5. Вітаміни з коригуючою дією. Ці вітаміни необхідні за наявності собаки різних проблем зі здоров'ям. Вони допомагають оздоровити організм та провести профілактику різних захворювань. Розрізняють такі види:
  • вітаміни для серця
  • вітаміни для печінки
  • вітаміни для сечостатевої системи
  • вітаміни для зору
  • вітаміни для шлунково-кишкового тракту
  1. Вітаміни для цуценят. Для гарного розвитку цуценя, йому потрібні вітамінно-мінеральні комплекси. Вони дозволяють забезпечити активне зростання клітин, зміцнити кістки та суглоби, кровоносні судини та нервову систему, м'язовий каркас. Саме тому важливо годувати цуценя збалансованою їжею та окремо ще давати вітаміни.
  2. Вітаміни для літніх собак. Таким собакам потрібен мультикомплекс з кальцієм і фосфором для зміцнення кісток і суглобів, а також ретинол, який підтримує зір, що слабшає та цинк, який допомагає довше зберегти в хорошому стані шкіру і шерсть собаки. Літні собаки потребують вітамінів груп: А, В та Е. Ці групи вітамінів здатні уповільнити процес старіння.

Причини та профілактика нестачі вітамінів у собак

Вітаміни дуже важливі для підтримки міцного здоров'я вашого вихованця. Будь це цуценя, або літня собака, або звичайний дорослий пес – всі вони потребують додаткового введення в раціон вітамінів. І причин у нестачі вітамінів в організмі може бути багато:

  • нестача вітамінів у кормі тварини
  • захворювання шлунково-кишкового тракту
  • прийом лікарських препаратів
  • інфекційні захворювання
  • глистна інвазія

Для профілактики або при нестачі вітамінів можна вводити до раціону собаки MULTIVITAMIN COMPLEX, у складі якого містяться: вітаміни: В1, В2, В5, В6, В7, В9, В12, вітамін С, вітамін РР, вітамін Е; мінерали: залізо, цинк, мідь, магній, йод, селен, а також у складі є борошно пророщеної пшениці, яєчний білок, сироватковий білок та екстракт люцерни. Препарат MULTIVITAMIN COMPLEX підійде для всіх собак різного віку. Він забезпечує правильний фізіологічний розвиток, сприятливо впливає на всі системи організму, підвищує активність тварини, стимулює імунітет, сприяє нормалізації зору, регулює обмін речовин, виводить із організму токсини та важкі метали, покращує жовчовиділення, надає здорового та красивого вигляду шерсті. Залежно від розміру собаки, дозування цього препарату є різним. Так до 5 кг – ½ таблетки 1 раз на день. Від 5 до 10 кг – 1 таблетка 1 раз на день. Від 10 до 20 кг – 2 таблетки 1 раз на день. Препарат рекомендовано приймати протягом 1-3 місяців під час їжі, у випадках хронічних захворювань — до 6 місяців без перерви.

Думка фахівця:

З препаратом MULTIVITAMIN COMPLEX ваш улюблений песик завжди буде здоровим та активним!

#вітамінидлясобак
#вітамінидлясобак
#мультивітаміннийкомплекс
Поділитись у соцмережах:
Вверх