Загрузка...

Здорові нирки у котів: профілактика та лікуванн

Здорові нирки у котів: профілактика та лікуванн
Здорові нирки у котів: профілактика та лікуванн

Для щасливого і зручного життя необхідно, щоб організм був здоровим, а органи виконували всі поставлені їм функції. І якщо один орган виходить з ладу, відбувається збій в організмі і тварина починає хворіти. Нирки – це парні органи і вони відносяться до сечовидільної системи. Їхнє завдання підтримувати водно-електролітний баланс в організмі, виводити токсини, солі, брати участь в обміні речовин. Також нирки виробляють деякі гормони (ренін, еритропоетин, простагландини). У нирок дуже багато функцій, тому, коли їхня робота порушується, розвиваються симптоми, які господар вихованця в жодному разі не повинен пропускати.

Думка фахівця:

При уважному догляді дбайливого господаря можна вчасно виявити симптоми захворюваності нирок у кішки та швидко відреагувати на них. Якщо забезпечити тварині належний догляд, вихованець може прожити ще багато років.

Симптоми хвороб нирок у котів

Порушення функцій нирок у котів є прогресуючим захворюванням, і його симптоми можуть не виявлятися протягом тривалого часу. Ознаки порушення функцій нирок у котів:

  • зміна сечі (каламутність чи поява крові у сечі), рідина набуває неприємного запаху
  • часте сечовипускання або його відсутність
  • зниження апетиту
  • сильна спрага
  • втрата ваги
  • блювота, пронос
  • тьмяна, випадаюча шерсть
  • неприємний запах з рота
  • синюшність слизових оболонок
  • апатія, сонливість
  • виразки у ротовій порожнині

Хвороби нирок у кішок

Хвороб нирок існує дуже багато. У разі захворювання нирок дуже важливо встановити точний діагноз. Виділяють найпоширеніші види хвороб нирок у кішок:

1. Гостра та хронічна ниркова недостатність у кішок

Це незворотне та прогресуюче ураження нирок. У цьому захворюванні нирки перестають нормально функціонувати і не можуть повністю фільтрувати кров та виводити токсини з організму, у результаті організм отруюється шкідливими продуктами життєдіяльності. Ниркова недостатність хоч і невиліковна хвороба, проте можна сповільнити її перебіг. Ця хвороба найчастіше трапляється у кішок середнього та похилого віку.

2. Полікістоз нирок у кішок

Генетичне захворювання, що характеризується наявністю численних кіст у нирках – кірковому та довгастому мозку. Іноді кісти вражають інші органи (підшлункову залозу, печінку). Хвороба довгий час не дає жодних симптомів і буває випадково виявляється при інших аналізах. Згодом це захворювання може перейти у хронічну ниркову недостатність.

3. Уремія у кішок

Це захворювання нирок вимагає швидких дій, тому що, якщо його не лікувати, це може призвести до смерті кішки! При цьому захворюванні у кішки з'являється неприємний запах із рота, який спричинений підвищеним рівнем сечовини в крові. Виникнення уремії пов'язане із хронічною нирковою недостатністю.

4. Запалення нирок у котів

Це захворювання може бути різних форм, наприклад, гломерулонефрит, інтерстиціальний або пієлонефрит. Запалення характеризується лихоманкою та хворобливістю в області нирок, воно може бути викликане бактеріями та вірусами, ліками, впливом на тварину токсичних речовин або внаслідок інших захворювань.

Лікування захворювань нирок у кішок

За будь-яких підозрілих симптомів потрібно негайно звертатися до ветеринарного лікаря. Всі ниркові хвороби у кішок краще піддаються лікуванню на ранніх стадіях, тому важливо проводити комплексне обстеження вихованця хоча б раз на рік. При прийомі лікаря дуже важливо з'ясувати, коли були помічені перші ознаки захворюваності. Важливу роль грає характер сечі – колір та запах. Ветеринарний лікар призначить:

  • біохімічний аналіз крові (аналізуються ниркові показники)
  • аналіз сечі (вказує на наявність або відсутність каміння та піску)
  • УЗД нирок та сечового міхура

Виявлене на ранній стадії захворювання піддається консервативному лікуванню чи сприяє підтримці здорового стану кішки. Методи лікування спрямовані на усунення хворобливого відчуття, сечовипускання за допомогою установки катетера, зняття інтоксикації. Призначається антибактеріальна терапія. У складних випадках буде потрібно хірургічне втручання.

Профілактика захворювання нирок у кішок

Проблеми з нирками у котів можуть бути у будь-якому віці, причин для цього достатньо. На захворюваність може впливати: неправильне харчування, нестача води чи наявність у ній надмірної кількості солей, генетична схильність, бактеріальні інфекції чи гормональні збої. Тому для профілактики захворювання нирок у кішок рекомендовано давати препарати на натуральній основі. Препарат NEPHRO СOMPLEX призначений для покращення функціонування нирок та сечовивідних шляхів. Він може застосовуватися як для профілактики, так і як додатковий засіб в комплексній терапії за наявності хвороби. Завдяки присутності у складі карбонату кальцію препарат запобігає виникненню хронічної ниркової недостатності. Екстракти мучниці та журавлини відновлюють сечовипускання, знімають запальні процеси, знищують патогенні мікроорганізми та сприяють виведенню піщаних та кам'яних відкладень. Амінополісахарид хітозан виводить з організму продукти обміну та токсичні сполуки з уриною.

#хворобинирок
#хворобикотів
#нефрокомплекс
#сечовивіднасистема
Поділитись у соцмережах:
Вверх