Загрузка...

Скільки в середньому живуть коти в домашніх умовах?

Скільки в середньому живуть коти в домашніх умовах?
Скільки в середньому живуть коти в домашніх умовах?

Кажуть, що у котів 9 життів та одне з них вони поділяють із людиною. Тривалість життя кішки багато в чому залежить від людей. З появою вдома котика, він стає практично членом сім'ї. І знаючи, що коти живуть набагато менше за людину, ми забезпечуємо улюбленцям належний догляд, щоб вони довше залишалися з нами. Середня тривалість життя у котів індивідуальна, вона залежить від багатьох чинників. Впливають на неї як спадковість, так і умови, в яких мешкає пухнастий улюбленець. Так, наприклад, вуличні коти рідко доживають до 7 років. Це пов'язано з відсутністю нормального харчування, перемерзанням в зимовий період, немає відповідного догляду і в результаті тварини хворіють. Середній період життя у домашніх котів можуть досягати до 12-15 років, а деякі можуть жити і довше.

Як можна самостійно визначити вік кішки?

Якщо не знаєте точну дату народження кішки, то її вік можна вирахувати самостійно, звертаючи увагу на зовнішність вихованця. Звичайно, найкраще вік кішки визначить ветеринар. Але і він не зможе назвати справжній, оскільки дані аналізів багато в чому залежатимуть від стану здоров'я кішки та її способу життя.

Існує 5 параметрів, за якими можна визначити приблизний вік кішки:

1. Стан ротової порожнини

Зуби у молодих котів мають бути білими, гострими та здоровими. Наявність зубного каменю та жовтизни показують, що вихованцю більше 7-10 років. Чим старший кіт – тим темнішою буде емаль. З 10 років зуби можуть почати випадати. Точного визначення віку зі стирання зубів та нальоту немає, оскільки багато залежить від харчування кішки, її здоров'я та генів.

2. Стан шерсті

У кошенят шерсть м'яка та густа. У молодих котів шерсть яскрава, густа та блискуча. З 5-6 років шерсть тьмяніє, грубіє і стає тоншою. Потім з'являється сивина. У старих котів (старше 15 років) можливе облисіння. Визначаючи вік вихованця по шерсті, варто пам'ятати, що на неї впливають періоди линьки, захворювання шкіри, порода, а також догляд.

3. Стан очей

У молодих котів чисті та яскраві очі з рівним малюнком райдужної оболонки. Згодом вони мутніють, можуть з'явитися виділення з очей, та змінюють структуру райдужної оболонки.

4. Стан тіла та м'язової системи

У молодих котів виражена мускулатура, розвинений м'язовий тонус, вони грайливі та активні. У віці 6-8 років коти стають округлими та більш відгодованими. Літні коти часто стають худими, у них провисає спина, виділяються кістки, може порушитись координація руху, шкіра стає в'ялою.

5. Поведінка кішки

В основному молоді коти активні та допитливі. З віком вони стають спокійнішими, а в похилому віці і зовсім лінивими. Але також потрібно враховувати індивідуальність кішки та її породу.

Думка фахівця:

“Скільки б не прожив ваш пухнастий улюбленець, створіть йому найприємніші та найбезпечніші умови життя, повні турботи та любові. Кішці потрібно від вас не так вже й багато, проведіть у радості разом довгі роки.”

Як збільшити тривалість життя кішки?

Щоб улюблений чотирилапий друг радував своєю присутністю якнайдовше, необхідно створити сприятливі умови для життєдіяльності кішки. Для цього потрібно дотримуватися простих правил!

  • Збалансований корм, що містить комплекс корисних компонентів (білки, мінерали, вітаміни).
  • Своєчасна вакцинація, яка захищає кішку від багатьох небезпечних захворювань.
  • Періодичне відвідування ветеринара, який зможе вчасно виявити захворювання та запобігти погіршенню стану.
  • Стерилізація. Через гормональні збої та нереалізовані інстинкти у тварин можуть виникати різні захворювання. Тварин, яких стерилізували живуть на 3-4 роки довше.
  • Забезпечити безпеку. Домашнім котам на вулиці небезпечно. Вони можуть потрапити в лапи собакам, ризикують потрапити під колеса машини, заразитися чимось від вуличних кішок або отруїтися. Також, якщо ви мешкаєте на високому поверсі, потрібно стежити за відкритими вікнами, а краще поставити сітки на вікна, особливо якщо котик любить проводити час на підвіконні.
  • Фізична активність. Чим старша тварина, тим вона стає менш рухливою, а це причина ожиріння. Тому слідкуйте за вагою вихованця, купіть йому іграшки або пристрої для активних ігор.
  • Гігієна кішки. Регулярно вичісувайте шерсть, очищуйте очі та область навколо них, чистіть вушні раковини. Це допоможе позбавитися від бактерій, а значить уникнути захворювань шкіри та слизових оболонок.
  • Дбайливий догляд та життя без стресів. Приділяйте котикам увагу та грайте з ними. Любов та турбота – найкращі фактори, що впливають на тривалість життя.
  • Стежити за здоров'ям вихованця. Один із способів забезпечити котику довге життя — давати йому натуральні препарати, як додаткове джерело вітамінів, мінералів, антиоксидантів, які підвищують імунітет і допомагають запобігти низці різноманітних захворювань, які бувають у кішок. Із цим допоможуть препарати компанії LeVi. Кожна формула препаратів створена саме для потреб, які необхідні кішці. Бережіть ваших вихованців та намагайтеся проводити з ними більше часу. Грайте з ними, гуляйте і навіть лежачи на дивані, чухайте улюбленого котика за вушком.

#життя
#кіт
#тривалістьжиття
Поділитись у соцмережах:
Вверх